Linux Uzak Masaüstü Bağlantısı
Linux işletim sistemleri, sunucu ve masaüstü gibi çeşitli kullanım senaryolarına uygun olarak tasarlanmıştır. Ancak, uzaktan erişim ve yönetim için yerleşik bir ara yüzleri yoktur. Bu nedenle, Linux kullanıcıları uzaktan erişim gerektiğinde, birçok farklı seçenek arasından seçim yapmak zorunda kalırlar.
Bir seçenek, uzaktan erişim için SSH (Secure Shell) protokolünü kullanmaktır. SSH, bir Linux makinesine güvenli bir şekilde uzaktan erişim sağlamak için kullanılan bir protokoldür. Ancak, SSH sadece komut satırı arayüzü (CLI) üzerinden çalışır ve GUI (grafik arayüz) desteği yoktur.
Bunun yerine, bir GUI'ye sahip uzak bir masaüstü bağlantısı oluşturmak istiyorsanız, uzak masaüstü protokolleri kullanmanız gerekir. Birçok uzak masaüstü protokolü mevcuttur, ancak en yaygın kullanılanı Microsoft Uzak Masaüstü Protokolü (RDP) ve Virtual Network Computing (VNC) protokolüdür.
Linux kullanıcıları, bir RDP sunucusu kurarak uzak bir Windows masaüstüne veya bir VNC sunucusu kullanarak başka bir Linux veya Unix tabanlı sisteme bağlanabilirler. Alternatif olarak, XRDP gibi açık kaynaklı bir RDP sunucusu da kullanılabilir.
İşte bu makalede ise XRDP kurulumu ve gerekli Konfigürasyonlara değineceğim.
"XRDP" Nedir?
XRDP, Linux işletim sistemi üzerinde RDP (Remote Desktop Protocol) bağlantısı sağlayan bir açık kaynaklı bir yazılımdır. XRDP, Windows uzak masaüstü bağlantısı gibi bir uzak masaüstü bağlantısı oluşturmanıza olanak tanır.
XRDP, bir X sunucusu aracılığıyla çalışır ve Linux masaüstü ortamlarında (örneğin, XFCE, GNOME, KDE) çalışabilir. XRDP'nin kullanımı kolaydır ve çoğu Linux dağıtımı tarafından desteklenir.
Öncelikle Sunucumuza XRDP paketini yükleyelim.
sudo apt update sudo apt upgrade sudo apt install xrdp
XRDP konfigürasyon dosyasını düzenleyelim ve servisi restart edelim.
#XRDP yapılandırma dosyasını düzenlemek için: sudo nano /etc/xrdp/xrdp.ini #Servisi yeniden başlatalım. sudo service xrdp restart sudo systemctl restart xrdp
XRDP için Firewall ayarlarını yapılandıralım. XRDP, varsayılan olarak "3389" portunu kullanır
#Firewall (ufw) nin açık olduğundan emin olmak için: sudo ufw enable sudo ufw status #XRDP'nin kullanacağı portu açmak için: Varsayılan olarak, XRDP 3389 numaralı portu kullanır. sudo ufw allow 3389/tcp #xrdp-sesman TCP Portu üzerinden gelen başka bir trafiğe izin vermek için: #sudo ufw allow 3350/tcp #Firewall kurallarını listeyebilmek için: sudo ufw status numbered #IP adresi ve portlardan gelen bağlantılara izin vermek için: sudo ufw allow from 192.168.1.100 to any port 3389/tcp sudo ufw allow from 192.168.1.200 to any port 3350/tcp
XRDP servisini yönetmek için gerekli komutlar:
#XRDP servisini başlatmak için: sudo systemctl start xrdp #XRDP servisini durdurmak için: sudo systemctl stop xrdp #XRDP hizmetini yeniden başlatmak için: sudo systemctl restart xrdp sudo service xrdp restart #XRDP hizmetinin sistem başlangıcında otomatik olarak başlaması için: sudo systemctl enable xrdp #Ubuntu 20.04'de bir xrdp kullanıcısına sertifika erişimi vermek için: (komutu, "xrdp" kullanıcısını "ssl-cert" grubuna ekler. Bu işlem, xrdp'nin SSL/TLS sertifikalarını kullanabilmesi için gereklidir.) sudo usermod -a -G ssl-cert xrdp #XRDP yapılandırma dosyasını düzenlemek için: sudo nano /etc/xrdp/xrdp.ini #XRDP oturumu açıldığında başlatılacak masaüstü ortamını yapılandırmak için: sudo nano /etc/xrdp/startwm.sh #XRDP hizmetinin durumunu görmek için: sudo systemctl status xrdp #XRDP hizmetini yeniden yüklemek için: #sudo systemctl reload xrdp #netstat ile RDP bağlantılarını dinlediğini doğrulamak için: sudo netstat -plnt | grep rdp sudo netstat -antp | grep xrdp
XRDP, den daha fazla performans almak isteğimiz için "Unity" veya "Gnome" masaüstü kullanmak yerine, daha hafif bir masaüstü ortamı olan "XFCE" masaüstü ortamını yükleyelim.
"XFCE" Nedir?
XFCE, açık kaynak kodlu bir masaüstü ortamıdır. Linux, BSD ve diğer Unix benzeri işletim sistemleri üzerinde çalışabilir. XFCE, hafif bir tasarımı ve minimum sistem kaynağı kullanımı ile öne çıkar. Bu nedenle, daha az güçlü bilgisayarlarda ve düşük sistem kaynaklarına sahip cihazlarda hızlı ve düzgün bir şekilde çalışabilir.
#XFCE masaüstü ortamını yüklemek için: sudo apt-get install xfce4 #XFCE masaüstü ortamını başlatmak için: startxfce4 #Oturumunuzu başlattığınızda kullanmak istediğiniz masaüstü ortamını seçmek için: echo xfce4-session >~/.xsession echo gnome-session >~/.xsession ........... ......... .... #İstediğiniz masaüstünden çıkış yapmak veya oturumu sonlandırmak için: xfce4-session-logout gnome-session-quit #XFCE ayarlarını yapılandırmak için: Örneğin, masaüstü arka planını, çözünürlüğü, etc. xfconf-query #XFCE ayarlarını grafik arayüzü kullanarak değiştirmek için: xfce4-settings-manager #XFCE pencere yöneticisini yeniden başlatmak için: xfwm4 --replace #Ekran çözünürlüğünü yapılandırmak için:(Bu komuttan sonra, "Display" ayarlarının yapılandırılması için grafik arayüzü açılacaktır.) xfce4-display-settings #Ses ayarlarını yapmak için: xfce4-mixer
“GNOME" Nedir?
GNOME, özgür ve açık kaynak kodlu bir masaüstü ortamıdır. GNOME, GNU Projesi'nin bir parçası olarak geliştirilmiştir ve genellikle Linux tabanlı işletim sistemleri için kullanılmaktadır, ancak aynı zamanda diğer işletim sistemleri için de kullanılabilir.
#GNOME masaüstü ortamını yüklemek için: sudo apt install ubuntu-gnome-desktop #sudo reboot #GNOMEmasaüstü ortamını başlatmak için: startx sudo systemctl start gdm gnome-session #Oturumunuzu başlattığınızda kullanmak istediğiniz masaüstü ortamını seçmek için: echo gnome-session >~/.xsession echo xfce4-session >~/.xsession ............. ....... ...... ...
Umarım faydalı olmuştur. - I hope it was useful.