Ubuntu LAMP Server Kurulumu
LAMP Server kurulumunu (7) başlık altında topladım
- Apache Web Server kurulumu:
- PHP kurulumu:
- MySQL Server Kurulumu:
- phpMyAdmin Kurulumu:
- Güvenlik Duvarı Yapılandırılmaları
- Virtual-Sanal Hostların Ayarlanması
- Let’s Encrypt İle SSL Sertifikası Kurulumu (sonra farklı bir yazıda anlatılacak)
Öncelikle Ubuntu depolarımızı güncelleyelim:
lsb_release -a #ubuntu version check sudo apt update sudo apt-get upgrade #upgrade etmek istenirse
Apache Web Server kurulumu:
Öncelikle Apache kurulumu yapacağız. Bu işlem sayesinde Web server hizmetini başlatmış olacağız. kurulumda gelen tüm sorulara 'yes' diyerek devam edelim.
sudo apt install apache2 apache2 -v #Apache versiyon check
PHP kurulumu:
Apache Web servisi kurumundan sonra sonra PHP son versiyonunun kurulumunu yapacağız.
sudo apt install php libapache2-mod-php php-mysql -y #PHP 'nin Apache altında çalışabilmesi ve MySQL ile iletişim kurabilmesi için bazı yardımcı paketleri kurar: sudo apt install php #sade bir şekilde PHP kur sudo nano /etc/apache2/mods-enabled/dir.conf #öncelik olarak PHP dosyalarını tanıtmak sudo systemctl restart apache2 #apache sevisini restart et sudo systemctl status apache2 #apache sevisini kontrol et apt search php- | less #PHP 'nin işlevselliğini artırmak için bazı ek modüller gerekir, bunları gör (istek üzerine kurabilirsiniz. sudo apt install php-cli #Örneğin php-cli modülünün ihtiyacınız olan bir şey olduğuna karar verdiyseniz şu komutmuz bu
Eğer son sürüm değil de eski sürümler ile çalışmak istiyorsanız PHP sürümünü belirtmeniz gerekir. (Örnek : sudo apt install php5)
Kurulum sonu yüklenen PHP versiyonunu kontrol edelim.
php --version #PHP version check
MySQL Nedir? MySQL Server Kurulumu:
MySQL, SQL(Structured Query Language) tabanlı, Oracle destekli bir açık kaynaklı ilişkisel veritabanı yönetim sistemidir. (RDBMS). MySQL, Linux, UNIX ve Windows dahil olmak üzere hemen hemen tüm platformlarda çalışır.
MySQL, LAMP adı verilen açık kaynaklı bir kurumsal yığının önemli bir bileşenidir. LAMP, işletim sistemi olarak Linux, web sunucusu olarak Apache, ilişkisel veritabanı yönetim sistemi olarak MySQL ve nesne yönelimli komut dosyası dili olarak PHP kullanan bir web geliştirme platformudur. (Bazen PHP yerine Perl veya Python kullanılır.)
MySQL Server kurulumu:
Bu kurulumda dikkat edilecek bazı noktalar vardır. MySQL’de kullanılacak “root” parolasının girilmesi gibi.
MySQL server kurulumu için gerekli komutlar:
#sudo apt install php-mysql # Belirli bir sürüm için (Örnek:sudo apt install php5-mysql) sudo apt install mysql-server sudo mysql_secure_installation #Güvenlik komut dosyasını çalıştıralım(msysql DB için 3 farklı şifre düzeyi vardır) sudo mysql #şifre işleminden sonra MySQL konsoluna giriş yapın: SELECT user,authentication_string,plugin,host FROM mysql.user; #kullanıcıyı doğrula ALTER USER 'root'@'localhost' IDENTIFIED WITH mysql_native_password BY 'Sifrem123'; #root kullanıcısını phpMyadmin üzerinen login olacak hale getir. FLUSH PRIVILEGES; # veritabanı dosyalarını auth_socket yeniden düzenle SELECT user,authentication_string,plugin,host FROM mysql.user; #kullanıcıyı tekrar doğrula mysql -V #mysql version check
görüldüğü gibi root kullanıcısı mysql_native_password şifre ile giriş yapabilir hale geldi.
MySQL kurulumu ve gerekli ayarları tamamlandı. kurulum sonu Apache Web servisini yeniden başlatmamız gerekecektir.
sudo /etc/init.d/apache2 restart #Apache Web servisini restart et
Apache için Ubuntu Güvenlik Duvarının Yapılandırması
#Apache Güvenlik Duvarının Yapılandırması sudo ufw status sudo ufw app list sudo ufw allow apache sudo ufw allow in "Apache Full" sudo ufw allow https sudo ufw allow http
Apache her açılışa dizinleri altında index.html
adlı dosyayı arar. Ancak biz sunucumuzda ağırlıklı olarak PHP dosyaları kullanacaksak, Yani web sunucumuza öncelikle PHP dosyalarını yok ise HTML dosyalarını tercih etmesini söylememiz gerekir. bunu sıralamayı değiştirerek düzenleyebilirsiniz.
sudo nano /etc/apache2/mods-enabled/dir.conf
<IfModule mod_dir.c> DirectoryIndex index.php index.html index.cgi index.pl index.xhtml index.htm </IfModule> # vim: syntax=apache ts=4 sw=4 sts=4 sr noet
Eğer elinizde hazır test PHP dosyaları var ise, bu dosyayı /var/www/html/ dizin içerisine atıp tarayıcıdan http://localhost/dosyaadi.php adresinden kontrol edebilirsiniz. yada http://localhost yazarak sayfaya ulaşabilirsiniz.
Bunun yerine bir deneme sayfası oluşturacağım ve tarayıcıdan testini gerçekleştireceğim.
sudo nano /var/www/html/test_sayfasi.php
LAMP (Apache, Mysql, Php) paketini tek komutla bile kurabileceğinizi biliyor muydunuz? (bunu en sona sakladık...)
sudo apt-get install lamp-server^
phpMyAdmin Kurulumu: phpMyAdmin Nedir?
phpMyAdmin, bir veri tabanı yönetim yazılımıdır. PHP programlama diliyle yazılan sistem, web tabanlı bir altyapıya sahiptir. Başlıca kullanım alanı MySQL veri tabanı yönetimi olan phpMyAdmin, 80 farklı programlama dilini destekler. Burada yapılacak SQL sorguları , tablo işlemleri , veri tabanı kaldırma/ekleme/düzenleme , kullanıcı yetki ve anahtarları yönetmek gibi temel işlevler için kullanılır. işlemlerini pratik ve hızlı bir şekilde yapabilme imkânı sunan PHP tabanlı yazılmış bir ücretsiz araçtır.
sudo apt update && sudo apt install phpmyadmin -y
Kurulum işlemi başladıktan sonra aşağıdaki gibi bir ekran ile karşılaşacaksınız. Apache servere uyumlu bir kurulum yaptığımız için Apache seçeneğini seçip gelen sorulara evet diyerek devam edelim.
Şimdi de phpMyAdmin ve MySQL sunucusunun eşleşebilmesi için parola girilecektir. Dikkat edilmesi gereken nokta MySQL server kurulumu yaparken oluşturulan parolayı burada kullanacağız. Eğer Yanlış parola girilirse phpMyAdmin'i baştan kaldırıp kurmak zorunda kalabilirsiniz. onun bu kısım çok önemlidir.
Test amaçlı olarak Sistemde Yüklü Program ve uygulamaların Listesini görelim.
dpkg --get-selections dpkg-query -l
Görüldüğü üzere phpmyadmin ve php7.4 kuruludur.
Son olarak phpMyAdmin’ini localde çalışabilmesi için /var/www/html/ altına aşağıdaki komut ile linkleme işlemi yapacağız.
sudo ln -sf /usr/share/phpmyadmin /var/www/html/phpmyadmin
Servisleri restart ettikten sonra http://localhost/phpmyadmin adresine giderseniz aşağıdaki giriş ekranı ile karşılaşacaksınız.
Saygılarımla. – Best regards.